Niet kunnen concentreren

Last van niet kunnen concentreren? Dat is ontzettend vervelend. Je concentratie heb je nodig om bepaalde taken uit te voeren. Denk aan studeren, werken of lezen. Zelfs bij koken of afwassen heb je enige mate van concentratie nodig. Maar wat is concentratie precies?

Het brein is en blijft een complex orgaan. Maar hoe zit dat met je hersenen en concentratie? Door verbindingen in de hersenen worden bepaalde cognitieve processen op gang gebracht. Het proces van aandacht voor de omgeving wordt ook wel concentratie genoemd. Concentratie is dus kort gezegd het cognitieve proces van de hersenen waarbij de omgeving wordt waargenomen. De ene persoon heeft een betere aandacht voor de omgeving, de ander wat minder. Helaas zijn er veel manieren waarop dit cognitieve proces verstoord kan worden.

1) Slechte concentratie door stress

Stress is een van de factoren die kan bijdragen aan een verminderde concentratie. Stress is ontzettend slecht voor lichaam en geest. Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam extra cortisol aan. Hierdoor heb je een opgejaagd gevoel. Heb je een slechte concentratie door stress? Dan betekent dit dat de cognitieve processen in je hersenen minder goed werken. Dit merk je uiteraard terug in het hebben van een verminderde focus.

2) Slechte nachtrust gehad

Een slechte nachtrust is slecht voor je. Heb jij een slechte nachtrust gehad? Dan voel jij je op de volgende dag vast vermoeid en wazig. Slaap heb je nodig om lichaam en geest rust te geven. Zonder die essentiële rust, is je concentratie een stuk slechter. Zorg dus altijd dat je genoeg slaapt. Doe bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan. Ook is het belangrijk om niet teveel bezig te zijn op de computer en je mobieltje, voor het slapen gaan.

3) Gevolgen van slechte voeding

Een van de gevolgen van slechte voeding is een slechte concentratie. Net als alle andere organen in je lichaam hebben je hersenen bepaalde bouwstoffen nodig. Vitamine B12 is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk voor het brein. Zorg dat je altijd een gevarieerd en gezond voedingspatroon volgt. Ga voor bruin brood in plaats van wit brood. Eet twee ons groente op een dag en zorg dat je in ieder geval twee stuks fruit eet.

4) Sport concentratie

Sporten is ontzettend gezond voor het hele lichaam; zo ook voor de hersenen. Sport en concentratie gaan ontzettend goed samen. Wanneer je sport zullen er bepaalde stofjes loskomen in de hersenen die je concentratie verhogen. Denk aan serotonine en endorfine. Naast een verbeterde concentratie krijg je hier ook nog eens een vrolijk gevoel van. Win win situatie toch?

5) Alcohol en de invloed op je concentratie

Alcohol is funest voor het brein. Door alcohol worden talloze hersencellen vernietigd. Uiteraard heeft dit ook een zeer slechte invloed op je concentratie. Let dus op met het drinken van alcohol. Probeer je altijd te houden aan het maximum van twee glazen per dag (gemiddeld).

Natuurlijk is het in sommige periodes in het leven lastig om niet of nauwelijks te drinken. Denk aan de studententijd. Af en toe een paar biertjes teveel is geen probleem. Let echter op dat je niet gaat bingedrinken.Door in een keer ontzettend veel alcohol te nuttigen krijgt je brein een enorme klap. Alcohol en concentratie gaan niet goed samen en dit heeft uiteraard negatieve impact op je studie. Let dus op, en drink af en toe een glaasje water tussendoor of drink met mate.

6) Negatieve effecten van smartphones

Het overmatige gebruik van een smartphone is zeer slecht voor de hersenen. De hersenen raken overactief van alle indrukken. Probeer hier dus zeker op te letten, want op lange termijn kunnen de negatieve effecten van smartphones hoog oplopen. Laat vooral ‘s avonds de smartphone liggen. Dit kan wonderen doen voor je nachtrust!

Slechte concentratie, wat te doen?

Heb jij last van een slechte concentratie? Probeer dan rekening te houden met alle punten hierboven. Heb je af en toe even een boost in de concentratie nodig? Bijvoorbeeld met tentamens of drukke dagen op werk? Overweeg dan de concentratiepil van Rocketbrain. Deze 100 % natuurlijke pil geeft je focus een boost en kent geen bijwerkingen. Bestel eenvoudig via de website.